فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افسانه خلیلی، اسدالله متاجی*، خسرو ثاقب طالبی، سیدمحمد حجتی صفحات 1-16

    اهمیت بوم شناسی خشکه دارها موجب شده تا جمع آوری اطلاعات مربوط به آنها به طور روزافزون گسترش یابد و در طرح های مدیریتی مورد توجه قرار گیرند. با توجه به نقش کلیدی خشکه دارها در زیست‎ بوم جنگل، مطالعه حاضر به بررسی برخی از مهمترین خصوصیات خشکه دارها از جمله میزان، حجم و الگوی پراکنش مکانی در یک جنگل طبیعی با غالبیت راش می پردازد. بدین منظور دو منطقه مدیریت شده و مدیریت نشده از سری گرازبن جنگل خیرودکنار نوشهر به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب و آماربرداری صددرصد از خشکه دارها انجام شد. به طوری که گونه، قطر برابر سینه و ارتفاع خشکه دارهای سرپا و در خصوص خشکه دارهای افتاده نیز گونه درختی، قطر میانی و طول آنها ثبت و اندازه گیری شد. همچنین به منظور تعیین الگوی مکانی خشکه دارها، موقعیت هر یک از خشکه دارها با روش فاصله-آزیموت و با استفاده از فاصله یاب لیزری به دست آمد، سپس با توابع تک متغیره آماره اورینگ (O-ring) بررسی شد. نتایج نشان داد که فراوانی خشکه دارها در منطقه مدیریت شده بیشتر از منطقه مدیریت نشده بود، در حالی که حجم خشکه دارها در منطقه مدیریت نشده بیشتر می باشد. بیشترین تعداد در هکتار خشکه دارها در منطقه مدیریت شده و در طبقه کم قطر بوده و بیشترین حجم خشکه دارها مربوط به منطقه مدیریت نشده و در طبقه قطور و خیلی قطور می باشد. آماره اورینگ نشان داد که الگوی پراکنش کل خشکه دارها در منطقه مدیریت شده و مدیریت نشده تصادفی است. با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان نمود که آشفتگی در منطقه مورد بررسی در مقیاس کوچک صورت گرفته است. میزان خشکه دار به ویژه در منطقه مدیریت شده از شرایط مطلوبی برخوردار نبوده و افزایش آن از جمله الزاماتی است که با توجه به آشفتگی و الگوی ساختار باید مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی مکانی، آماره اورینگ، خشکه دار، راش
  • امیر ملاحسنی، امیرهومن حمصی*، حبیب الله خادمی اسلام، امیر لشگری، بهزاد بازیار صفحات 17-26

    این پژوهش با هدف ارزیابی دینامیکی و استاتیکی خواص الاستیکی اتصالات ایجاد شده در چوب راش (Fagus orientalis) با استفاده از اتصالات متداول در صنایع چوب از جمله اتصال دم چلچله، فاق و زبانه به کمک چسب سیانواکریلات (CA) صورت پذیرفت. ابعاد نمونه های تحقیق بر طبق استاندارد بین المللی ISO شماره 3129، 24×50×360 میلی متر مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصله حاکی از آن بود که اثر نوع اتصال، اندازه اتصال و همچنین اثر متقابل اندازه و نوع اتصال در آزمون دینامیکی و استاتیکی در سطح پنج درصد معنی دار بودند. مدول الاستیسیته اتصال دم چلچله به دلیل شکل اتصال دهنده و همگن بودن بافت اتصال دهنده و همچنین عدم وجود خط چسب گسترده در این اتصال، به مدول الاستیسیته نمونه های اتصال نیافته (شاهد) نزدیک تر می باشد. با توجه به نتایج آزمون t-student و آزمون همبستگی پیرسون، مدول الاستیسیته دینامیک و استاتیک برآورد شده در این پژوهش دارای همبستگی مثبت معنی دار در سطح پنج درصد بودند. با توجه به همبستگی نتایج آزمون استاتیکی و دینامیکی، روش های بررسی غیرمخرب دینامیکی را می توان جایگزین مناسبی برای آزمون های مخرب استاتیکی جهت ارزیابی و درجه بندی چوب آلات دانست.

    کلیدواژگان: اتصال دم چلچله، اتصال فاق و زبانه، ارزیابی استاتیکی، ارزیابی دینامیکی، مدول الاستیسیته
  • میرمظفر فلاح چای*، علی صالحی، میلاد حبیبی صفحات 27-37

    به منظور مطالعه اثر خشکه دارهای افتاده بلوط بلند مازو(Quercus castaneifolia)  با درجه های پوسیدگی متفاوت بر ویژگی های شیمیایی خاک اطراف آنها پارسل 238 به مساحت 37 هکتار از جنگل های سری دو جنگل های سیاهکل در شمال ایران انتخاب شد. تعداد 32 اصله خشکه دار افتاده از گونه بلوط شناسایی و برداشت شد. با توجه به چهار کلاسه پوسیدگی، تعداد سه اصله خشکه دار در هر کلاسه (در مجموع 12 اصله) به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس طول هر خشکه دار به چهار قسمت مساوی تقسیم و از خاک هر قسمت از عمق 20-0 سانتی متری یک نمونه برداشت و پس از مخلوط کردن به عنوان تیمار خاک معرف زیر خشکه دار در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میزان نیتروژن خاک در درجه چهار پوسیدگی خشکه دار بلوط با دیگر درجه های پوسیدگی اختلاف معنی داری داشته و با افزایش درجه پوسیدگی سرعت انتقال آن به خاک افزایش یافت. همچنین میزان کربن آلی، پتاسیم و فسفر خاک زیر خشکه دارها بیشتر بوده و با افزایش فاصله روند کاهشی داشته است. بیشترین میزان فسفر و پتاسیم خاک مربوط به خشکه دارهای با درجه پوسیدگی یک بوده و میزان کربن آلی خاک با افزایش درجه پوسیدگی خشکه دارها روند صعودی نشان داد. اما در ارتباط با میزان اسیدیته خاک در خشکه دارهای با درجه های متفاوت پوسیدگی و در فواصل مختلف اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. بنابراین یافته ‏های این تحقیق نشان داد که خصوصیات خاک زیر خشکه دارها بر اساس درجه پوسیدگی و در فواصل مختلف می تواند تغییر یابد و با توجه به روند افزایش و کاهش عناصر خاک در پی گذشت زمان، وجود خشکه دارهای با درجه های مختلف پوسیدگی ضروری بوده و بایستی در امر مدیریت جنگل مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بلوط، خشکه دار، درجه پوسیدگی، سیاهکل
  • مسعود رحمتی*، آرش فرج پور رودسری صفحات 39-52

    در این پژوهش، اثر مقدار آرد پوسته برنج و مقدار نانو ذرات رس بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی چندسازه های چوب پلاستیک مورد بررسی قرار گرفت. آرد پوسته برنج لنجان اصفهان در  سه سطح 30، 40 و 50 درصد و نانورس در سه سطح صفر، 3 و 5 درصد مورد استفاده قرار گرفتند. پلیمر مورد استفاده در این تحقیق، نشاسته ذرت بود. مواد داخل دستگاه اکسترودر مخلوط شدند و سپس نمونه های آزمونی استاندارد با استفاده از روش قالب گیری تزریقی ساخته شدند. خواص مکانیکی شامل مقاومت کششی و خمشی، مدول کششی و خمشی، ازدیاد طول در نقطه شکست و مقاومت به ضربه فاقدار و خواص فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار آرد پوسته برنج از 30 به 50 درصد، مقاومت کششی و خمشی، مدول خمشی، درصد ازدیاد طول در نقطه شکست و جذب آب چندسازه افزایش یافت، اما مدول کششی، مقاومت به ضربه و واکشیدگی ضخامت با افزایش مقدار آرد پوسته برنج کاهش یافت. همچنین با افزایش مقدار نانورس از صفر به 5 درصد، مدول کششی به طور منظم افزایش و درصد ازدیاد طول در نقطه شکست به طور منظم کاهش یافتند. با این وجود مقاومت خمشی و کششی، مدول خمشی، مقاومت به ضربه چندسازه های ساخته شده با افزودن نانورس تا 3 درصد افزایش و سپس با افزودن نانورس تا 5 درصد کاهش می یابند. جذب آب و واکشیدگی ضخامت چندسازه های ساخته شده با افزودن نانورس کاهش می یابند.

    کلیدواژگان: خواص مکانیکی، خواص فیزیکی، آرد پوسته برنج، نانورس، نشاسته، نانوچندسازه
  • مهدی شمسایی مهرجان، فرهاد فرودی، سید پژمان حسینی شکرابی*، فاطمه عربی، نگار محمدی صفحات 53-64

    در این مطالعه تاثیر مقادیر مختلف اسید آمینه سنتتیک تریپتوفان در جیره بر برخی شاخص های رشد و کیفیت لاشه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور تعداد 120 عدد ماهی قزل آلای رنگین‏ کمان (میانگین وزن اولیه 4/0±5/6 گرم) به صورت تصادفی در سه تیمار هر یک با چهار تکرار توزیع و با جیره های غذایی حاوی صفر (جیره شاهد)، 0/2 و 0/4 درصد تریپتوفان به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد افزودن تریپتوفان در سطوح 0/2 و 0/4 درصد به شکل معنی داری سبب افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، رشد روزانه و بقا نسبت به گروه شاهد شد (p <0.05). کمترین مقدار ضریب تبدیل غذایی (04/01±0/1) و بیشترین مقدار نسبت بازده پروتیین (02/48±0/2) در تیمار 4/0 درصد تریپتوفان به دست آمد. فراسنجه های افزایش طول و فاکتور وضعیت فاقد اختلاف معنی دار میان تیمارها بودند (p <0.05). بیشترین میزان پروتیین خام (21/1±62/61 درصد) در تیمار 0/4 درصد تریپتوفان مشاهده شد که با تیمارهای شاهد و 0/2 درصد تریپتوفان دارای اختلاف معنی دار بود (p <0.05). مقدار رطوبت میان تیمارها فاقد اختلاف معنی دار بود (p <0.05). در خصوص ترکیبات اسیدهای آمینه لاشه، بیشترین مقادیر متیونین (02/0±59/1 درصد)، متیونین+سیستیین (03/15±0/2 درصد)، تریونین (01/35±0/2 درصد)، ایزولوسین (04/37±0/2 درصد)، لوسین (06/0±20/4 درصد) و والین (03/0±81/2 درصد) در تیمار 4/0 درصد تریپتوفان اندازه گیری شد (p <0.05). به طور کلی، یافته های این پژوهش نشان داد که اغلب فراسنجه های رشد قزل ‏آلای رنگین‏ کمان با اضافه کردن مقادیر مختلف تریپتوفان نسبت به گروه شاهد افزایش می یابد، هر چند لاشه بچه ماهیان در تیمار 0/4 درصد از غنای اسیدهای آمینه و پروتیین خام بالاتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: اسید آمینه، تریپتوفان، قزل آلای رنگین کمان، رشد، کیفیت لاشه
  • نسرین عبادی، سید اکبر جوادی*، رضا مقدسی صفحات 65-80

    زیست‏ بوم‏ های طبیعی دارای کارکرد های متفاوتی بوده و خدمات آنها در قالب مزایایی است که جامعه دریافت می‏ نماید. هدف از پژوهش حاضر ارزش گذاری خدمات زیست‏ بوم‏ های مرتعی شامل تولید علوفه، تولید عسل، ترسیب کربن و عرضه اکسیژن (تنظیم گازها) در مراتع مله شوره و گرگو شهرستان بویراحمد می باشد. پوشش منطقه برای تعیین کارکرد تنظیم گازها ارزیابی، رویش سالانه اندام هوایی و زیرزمینی گیاهی محاسبه و میزان تولید اکسیژن و جذب دی‏ اکسید کربن در رویش سالانه با روش فتوسنتز برآورد شد. برای ارزش گذاری کارکرد ترسیب کربن از سیاست مالیات بر کربن به عنوان ارزش سایه ای کربن استفاده شد و ارزش کارکرد عرضه اکسیژن نیز با استفاده از روش هزینه جایگزین محاسبه گردید. کارکردهای تولیدی از جمله علوفه و عسل با روش بازاری تعیین شدند. ارزش اقتصادی علوفه با توجه به تعیین قیمت هر کیلوگرم علوفه قابل استفاده تولیدی (8,446 ریال) و میزان کل علوفه قابل استفاده در مراتع منطقه برابر با 8/6,559 میلیون ریال در سال برآورد شد. با توجه به نتایج حاصل در خصوص ارزش اقتصادی ترسیب کربن و آزاد سازی اکسیژن توسط زیست ‏بوم مرتعی، ارزش کارکرد تنظیم گازها در هر هکتار برابر با 3/732,729 ریال و در کل منطقه برابر با 8/5,861 میلیون ریال برآورد شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مراتع منطقه از نظر کارکرد تولید عسل به طور متوسط ارزشی برابر 131,800 ریال در هر هکتار در سال دارند. کارکرد تولید علوفه بیشترین درصد ارزش اقتصادی کل را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، ترسیب کربن، کارکرد تولید، کارکرد تنظیمی
|
  • Afsane Khalili, Asadollah Mataji*, Khosro Sagheb-Talebi, Seyed Mohammad Hodjati Pages 1-16

    The ecological importance of deadwoods has led to an ever-increasing collection of related information to be taken into account in management plans. Considering the key role of deadwoods in forest ecosystem, the present study investigated some of the most important characteristics of deadwoods, including number, volume and spatial distribution pattern in a natural forest with beech dominance. For this purpose, two managed and unmanaged regions were selected from Gorazbon district of Kheyrudkenar forest in the vicinity of Noshahr as the study area and full calipering inventory of deadwoods was done. Moreover, species, diameter and height of standing deadwoods and in the case of fallen deadwoods, characteristics such as species, median diameter and their length were recorded and measured. In order to study the spatial pattern of the deadwood, the position of each deadwood was obtained by azimuth distance method using a laser distance finder and subsequently analyzed by univariate O-rings statistic functions. The results showed that the frequency of deadwoods were in the managed area more than of the unmanaged area, whereas the volume of deadwoods in unmanaged area was more. The highest number and volume of deadwoods were in low-diameter class of the managed area and in large and very large class of the unmanaged area respectively. The O-ring statistic showed that the spatial pattern of whole deadwoods in the managed and unmanaged area was completely random. Thus it can be stated that disturbances in studied area were in small scale. The amount of deadwood especially in managed area is not enough and its increasing is one of the requirements that with regarding to disturbance and structure pattern should be considered.

    Keywords: Beech, Deadwood, O-rings statistic, Spatial pattern
  • Amir Mollahassani, Amir Houman Hemmasi*, Habib-Alah Khademi Eslam, AmirLashgari, Behzad Bazyar Pages 17-26

    The aim of this study is to evaluate the dynamic and static of elastic properties of beech (Fagus orientalis) wood using conventional joints in woos industry including dovetail, tongue and groove beech wood with cyanoacrylate (CA) adhesives. Dimensions of experimental samples were determined 24×50×360 (mm) according to international standard (ISO No.3129). The results indicate that the effects of joint type, joint size, and retrospective joint size became meaningful in dynamic and static tests (p<0.05). Elasticity module for dovetail joint due to the shape, homogenous joint texture, and lack of extended adhesive line in the joint is closer to unjointed samples (control group). Based on the Student's t-test and Pearson correlation test, dynamic and static elasticity modulus had statistically significant positive correlation (p<0.05). Regarding to the correlation of dynamic and static tests, methods for non-destructive dynamic investigation may be used as appropriate alternatives to destructive static tests for assessing and classifying the woods.

    Keywords: Elasticity modulus, Dovetail joint, Dynamic assessment, Static assessment, Tongue, groovejoint
  • Mir Mozaffar Fallahchai*, Ali Salehi, Milad Habibi Pages 27-37

    In order to study the effect of distance and decay class of Oak (Quercus castaneifolia) fallen deadtrees on some chemical properties of soil, parcel 238 with an area of 37 hectares from district 2 of Siahkal forests, Guilan, Iran was selected. Total of 32 deadtrees from oak species were identified and surveyed. Regarding to four decay classes, three oak deadtrees in each class (12 specimens) were randomly selected. Then the length of each deadtree was divided into four equal parts and a soil sample was taken from each part in depth of 0- 20 where they mixed together as a soil sample of each deadtree. The results of data analysis indicated that soil nitrogen of deadtrees with decay class 4 was significantly different from others and its transfer rate increased with increasing of decay classes. Moreover, organic carbon, potassium, and phosphorus amounts were higher in the soil under deadtrees and decreased with increasing distance of them. The highest amount of soil phosphorus and potassium belonged to deadtrees with decay class 1, and soil organic carbon increased with increasing deadtrees decay degree. However, there was no significant difference in soil acidity of deadtrees with different decay class and distance. Therefore, the Findings of the current research illustrated that the properties of soil could be changed based on decay class and distance, and due to the increasing and decreasing trend of soil parameters over time, deadtrees with different decay classes are essential and should be considered in forest management.

    Keywords: Deadwood, Decay class, Oak, Siahkal
  • Masoud Rahmati*, Arash Farajpour Roudsari Pages 39-52

    In this research, the effect of rice husk flour and the amount of clay nanoparticles were investigated on the physical and mechanical properties of wood-plastic composite. For this purpose, rice husk flour in three levels of 30, 40 and 50%, and nanoclay in three levels of 0, 3 and 5% were used. Corn starch was used as the polymer in this research. The materials were mixed in the extrusion machine and standard test samples were made using injection molding method. Mechanical properties including tensile and flexural strength, tensile and flexural modulus, the elongation at the breaking point and impact resistance as well as physical properties including water absorption and thickness swirling were measured. The results showed that tensile strength and flexural strength, flexural modulus, the elongation at the breaking point, and water absorption of the composite increased with increasing the amount of flour of rice husk from 30 up to 50%, but the tensile modulus, impact resistance and thickness swirling decreased. By increasing the amount of nanoclay from 0 up to 5%, the tensile modulus was regularly increased and the elongation at the breaking point decreased regularly. However, flexural and tensile strength, flexural modulus, impact resistance of the composites increased by adding nanoclay to 3% and then decreased by adding 5% nanoclay. Water absorption and the thickness swelling of the composites decreased with addition of nanoclay.

    Keywords: Mechanical properties, Nanoclay, Physical properties, Rice flour, Starch
  • Mehdi Shamsaie Mehrgan, Farhad Foroudi, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi*, Fatemeh Arabi, Negar Mohammadi Pages 53-64

    In this study, the effects of different dietary levels of synthetic tryptophan on some growth parameters and carcass quality of rainbow trout was investigated. For this purpose, 120 fish (mean weight 6.5±0.4 g) were randomly distributed in three treatments with four replicates and fed with diets supplemented with 0 (control diet), 0.2%, and 0.4% tryptophan for 8 weeks. Results showed that addition of tryptophan at 0.2 and 0.4% levels significantly improved the weight gain, specific growth rate, daily growth rate, and survival compared to the control group (p<0.05). The lowest feed conversion ratio (1.01±0.04) and highest protein yield ratio (2.48±0.02) were observed in 0.4% tryptophan treatment (p<0.05). There was no significant difference in length gain and condition factor between treatments (p>0.05). The highest crude protein (61.62±1.21%) was observed in 0.4% tryptophan treatment, which was significantly different from those in control and 0.2% tryptophan treatments (p <0.05). There was no significant difference in moisture content between treatments (p> 0.05). Regarding the carcass amino acids profile, the highest amounts of methionine (1.59±0.02%), methionine + cysteine (2.15±0.03%), threonine (2.35±0.01%), isoleucine (2.37±0.04%), leucine (4.20±0.06%)و and valine (2.81±0.03%) were measured in 0.4% tryptophan treatment (p<0.05). In general, findings of the current research illustrated that most growth parameters of rainbow trout were improved by adding tryptophan to the control diet, although the fry carcass had higher amino acid and crud protein values by supplementing diet with 0.4% tryptophan.

    Keywords: Amino acids, Carcass quality, Growth, Rainbow trout, Tryptophan.
  • Nasrin Ebadi, Seyed Akbar Javadi*, Reza Moghaddasi Pages 65-80

    Natural ecosystems have different functions and their services are in accordance the receiving society benefits. The aim of this research was to valuate rangeland ecosystems services including forage production, honey production, carbon sequestration, and oxygen supply (regulating gases) in Maleshoure and Gurgo rangelands in Boyer-Ahmad city. In order to determine the function of gases regulation, vegetation of the study area was evaluated, annual aboveground and underground growth of plants was calculated and the oxygen production and carbon dioxide absorption in annual growth were estimated based on the photosynthesis method. To evaluate the carbon sequestration function, carbon tax policy was used as a carbon shadow value and the value of oxygen supply function was also calculated using the alternative cost method. Production functions such as forage and honey were determined by market method. According to the determined price of one kg of produced forage (8446 Rials) and the total amount of useable forage in rangelands, the economic value of total forage in rangelands of the studied region was estimated 6559.8 million Rials per year. Regarding to the results in related to the economic value of carbon sequestration and oxygen release by the rangeland ecosystem, value of gas regulation function was estimated to be 732729.3 Rials per hectare and 5861.8 million Rials in the whole region. The findings showed that the rangelands of studied region in terms of honey production function have an annual average value of 131800 Rials per hectare. Forage production function has the highest percentage of total economic value.

    Keywords: Carbon sequestration, Economic valuation, Production function, Regulatory function